KORA og SFI er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Notat

De kommunale budgetter 2014 - forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud

Gennemsnitskommunen regner med et bedre driftsresultat i 2014 end i de foregående syv år. Men store anlægsudgifter betyder, at der stadig samlet set er underskud på gennemsnitskommunens budgetter – for 14. år i træk. Det viser KORAs nøgletal for kommunernes økonomiske styring, som netop er opdateret med budgettal for 2014.
Udskriv Del på
Forfattere: Bo Panduro og Amanda Madsen
Udgivet: Marts 2014

De kommunale budgetter 2014 - forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud

Kommunerne har i 2014 budgetteret med et skattefinansieret driftsoverskud, som ligger godt 600 kr. højere pr. indbygger end gennemsnittet for årene 2007-2013. Der er tale om en væsentlig forbedring og isoleret set en meget positiv udvikling i kommunernes budgetter.

Parallelt med denne udvikling har kommunerne imidlertid skruet væsentligt op for deres nettoanlægsudgifter i 2014. For gennemsnitskommunen betyder det helt konkret, at man har budgetteret med et underskud på 410 kr. pr. indbygger. Det kan der være gode grunde til, men i forhold til det samlede budgetresultat udligner de stigende anlægsudgifter effekten af det større driftsoverskud. Samlet set fortsætter kommunerne dermed en flerårig tendens til budgetunderskud.

Find de enkelte kommuners nøgletal for budget 2014 her.

 

Type: Notat
Udgiver: KORA, København
Vidensområde: Økonomi og administration