KORA og SFI er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Bogbidrag

Arbejdsvilkårene for ledere af politiske organisationer

Toppolitikere har meget lange arbejdsuger, og arbejdspresset er højt. Det kan have nogle uheldige demokratiske konsekvenser, hvor det i højere grad er embedsværket, der udvikler nye policy-forslag, fordi politikerne ikke har tiden og overskuddet til det. Det skriver KORA-forskere i ny bog om ledelse af politiske organisationer.
Udskriv Del på
Forfattere: Yosef Bhatti, Ulf Hjelmar og Lene Holm Pedersen
Udgivet: Januar 2017

Arbejdsvilkårene for ledere af politiske organisationer

Toppolitikerne har et vanskeligt udgangspunkt i forhold til at honorere de stadig øgede krav til deres strategiske og politiske ageren i den offentlige sektor. Modelfoto: Lars Degnbol/KORA

Konklusion

De danske toppolitikere har et højt og stigende arbejdspres. Samtidig ser det ikke ud til, at det administrative niveau, der skal understøtte topledelsen, har helt det samme arbejdspres.

Toppolitikerne har et vanskeligt udgangspunkt i forhold til at honorere de stadig øgede krav til deres strategiske og politiske ageren i den offentlige sektor. Samtidig kan det stigende pres på politikerne give et øget politisk rum til administrationen og topadministratorerne.

Det er altså tegn på, at den tid, som politikerne har til politikudvikling, er under pres. Det kan have nogle uheldige demokratiske konsekvenser, hvor udviklingen af nye policy-forslag og nye løsninger i den offentlige sektor i højere grad vil ske i administrationen end blandt politikerne. Dette forhold og konsekvenserne af det bør diskuteres.

Problemstilling

I politisk styrede organisationer er dynamikken speciel, og i modsætning til de fleste erhvervsvirksomheder er de politisk styrede organisationer ofte orienteret mod andre mål end de rent økonomiske. Deres mål er i stedet at skabe værdi for den brede offentlighed. Det stiller helt særlige krav til ledelsen i de politisk styrede organisationer, der skal forene budgethensyn med en fagligt forsvarlig løsning af organisationens mål.

Denne bog giver dels et teoretisk og historisk overblik over ledelse af politisk styrede organisationer, dels en præsentation af de mest centrale områder, hvor ledelsesarbejdet finder sted. KORAs bidrag handler specifikt om politikernes arbejdsvilkår.

Mere fra samme projekt
Type: Bogbidrag, Ledelse i politisk styrede organisationer, Red: Annika Agger og Peter Aagaard: 219-234
Udgiver: Hans Reitzel, København
Vidensområde: Økonomi og administration
Kontakt

Ulf Hjelmar

Programleder

3155 0420 / ulhj@vive.dk

Modtag vores nyhedsbrev