Undersøgelse i gang

Kommunalvalg 2017 - Borgernes forhold til lokaldemokratiet

Når danskerne til november går til stemmeboksen ved kommunalvalget i 2017, er det fire år siden, der sidst blev afholdt kommunalvalg. Denne undersøgelse ser på lokaldemokratiets tilstand i dag i forhold til 2013: Hvordan har borgernes deltagelse i lokalsamfundet udviklet sig? Og hvilke holdninger og ønsker har de til lokaldemokratiet nu?

Udskriv Del på
Projektleder: Lene Holm Pedersen
Projektmedarbejdere: Ulf Hjelmar
Projektperiode: November 2016 - juni 2017
Det overordnede formål med undersøgelsen er at belyse lokaldemokratiets tilstand set fra borgernes perspektiv. Modelfoto: Sine Fiig/KORA

Baggrund

Da kommunalvalget senest blev afholdt, i november 2013, gennemførte KORA en undersøgelse af lokaldemokratiets tilstand. Det samme gør vi nu, hvor kommunalvalget står for døren. Det giver mulighed for at gentage centrale spørgsmål og at analysere udviklingen over tid. Desuden kan undersøgelsen sammenholdes med KORAs undersøgelse af lokalpolitikernes rolle og råderum, så forholdet mellem befolkning og politikere kan analyseres. Denne undersøgelse vil således gøre det muligt både at tage temperaturen på lokaldemokratiets tilstand anno 2017 og vurdere udviklingen over tid.

Formål

Det overordnede formål med undersøgelsen er at belyse lokaldemokratiets tilstand set fra borgernes perspektiv. For eksempel vedrører et af de centrale spørgsmål i undersøgelsen borgernes opfattelse af sig selv i forhold til lokaldemokratiet: Ser de sig selv som borgere eller som brugere? Andre spørgsmål handler om borgernes tillid til politikerne samt deres generelle interesse og viden om lokalpolitiske forhold. Endelig undersøger KORA borgernes motivation og interesse for politisk deltagelse – med særligt fokus på unge vælgere.

Metoder

Undersøgelsen gennemføres af Danmarks Statistik som en spørgeskemaundersøgelse. En tilsvarende undersøgelse blev gennemført med samme metode i 2013.

Hvem finansierer: KORA
Samarbejdspartner(e): CBS (Public Policy and Management Lab)
Vidensområde: Økonomi og administration
Kontakt

Lene Holm Pedersen

Professor og forskningsleder

6063 8107 / leho@kora.dk

Ulf Hjelmar

Programleder

3155 0420 / ulhj@kora.dk

Modtag vores gratis nyhedsbrev