KORA og SFI er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Nyhed, 24. juni 2016

Overblik: Får sms eller gebyr flere til at huske hospitalsaftaler?

Udskriv Del på

KORA har kigget på de internationale erfaringer med tiltag, der skal få patienter til at møde op til flere hospitalsaftaler. Undersøgelserne viser, at påmindelser har en god effekt, og at gebyr tilsyneladende ikke har effekt.

Kalender 5
Flere undersøgelser peger på, at de fleste patienter bliver væk, fordi de ganske simpelt har glemt deres aftale. Hvis de får en påmindelse på sms, mail, eller telefon, møder flere op. Modelfoto: Lars Degnbol/KORA

En påmindelse via sms, mail eller telefon får flere til at huske at dukke op til deres aftale på hospitalet. Det viser en lang række internationale undersøgelser.

Der findes kun to brugbare undersøgelser af gebyrers effekt for udeblivelser. De to studier er lavet i Finland i 1994 og i Schweiz i 2008 og finder, at gebyrer ikke har en effekt.

- Netop derfor bliver det særligt interessant at se effekten af et igangværende forsøg med gebyrer ved udeblivelser i Region Midtjylland, siger professor Jakob Kjellberg, der er projektleder for undersøgelsen.

Forsøget i Region Midtjylland er en national undersøgelse bestilt af Sundhedsministeriet og Danske Regioner. Forsøget løber fra 2015-17 og bliver gennemført på to hospitalsafdelinger i henholdsvis Silkeborg og Viborg. Her bliver patienter, der udebliver fra behandling uden at melde afbud, pålagt et gebyr på 250 kroner.

Påmindelser virker

Flere undersøgelser peger på, at de fleste bliver væk, fordi de ganske simpelt har glemt deres aftale. Hvis de får en påmindelse på sms, mail, eller telefon, møder flere op. Der er også flere, der ændrer tidspunktet for aftalen eller aflyser, fordi de ikke længere har brug for undersøgelsen.

- Simple påmindelser er relativt billige for sundhedsvæsenet, og borgerne oplever det som god service at få en sms et par dage før med tid og sted for undersøgelsen. Det vil derfor være en god idé, at sundhedsvæsenet fortsætter med den praksis i Danmark og måske udvider den til at omfatte flere undersøgelser, siger Jakob Kjellberg.

De fleste møder op

En undersøgelse af lidt ældre dato viser, at i Danmark udebliver 3-4 % af patienterne fra aftaler med hospitalet. Antallet er forholdsvist lavt, hvis man sammenligner med England, hvor omkring 10 % udebliver.

- Hvis de danske tal stadig holder, er det nok begrænset, hvor meget længere ned vi kan få antallet af udeblivelser. Men det giver rigtig god mening at fastholde det forholdsvis lave antal og at undersøge, hvad der virker bedst, siger Jakob Kjellberg.

Om undersøgelsen
  • KORA har kigget på 19 studier af, hvem der udebliver fra hospitalsundersøgelser, og om gebyrer og påmindelser får flere til at dukke op.
  • Litteraturstudiet er en del af et forsøg med at lægge gebyrer på udeblivelser i en dansk kontekst.
  • Forsøget bliver gennemført på to hospitalsafdelinger i Region Midtjylland: Radiologisk afdeling i Silkeborg og Ortopædkirurgisk afdeling i Viborg. Her bliver patienter, der udebliver fra behandling uden at melde afbud, pålagt et gebyr på 250 kroner.
  • Projektet løber fra maj 2015 til maj 2017 og indgår i økonomiaftalen for 2013 mellem Danske Regioner og regeringen.
  • Læs mere om det nationale forsøg med gebyrer her.

Kontakt

Jakob Kjellberg

Professor, programleder for Sundhed

4280 1915 / jakj@vive.dk

Modtag vores nyhedsbrev