KORA og SFI er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Tema: Resultatbaseret styring

Udskriv Del på
Læs om ønskede og uønskede effekter, når nye registreringer skyder op som paddehatte, den svære balance mellem resultater og tillid samt hospitalernes behov for styring version 2.0.
Vibeke
Resultatbaseret styring. Forside      Resultatbaseret styring. Opslag
Hent som pdf.    Læs online.

Vil du hellere have magasinet i hånden?

Du kan få det trykte magasin tilsendt ganske gratis. Du skal bare sende os dit navn, adresse, hvilket magasin samt hvor mange eksemplarer, du vil have. Skriv til web@kora.dk.

Læs artiklerne enkeltvis

Leder: Styring skal basere sig på viden

Det virker - men ikke altid efter hensigten

Resultatbaseret styring har effekt på, hvordan man arbejder og prioriterer i den offentlige sektor. Men mange gange er de utilsigtede effekter større end de ønskede effekter. Og de socialt svage borgere risikerer at blive taberne. Det konkluderer en ny rapport, som giver overblik over viden om resultatbaseret styring på tre områder: folkeskole, beskæftigelse og socialområdet.

Lærere og skoleledere har fokus på nye mål

Folkeskolereformen efter 1 år: Både lærere og skoleledere arbejder aktivt med de nye resultatmål. Men der er stor forskel fra kommune til kommune, og lærerne savner feedback og dialog med deres ledere. Det viser en ny stor undersøgelse, som KORA har lavet blandt lærere, pædagoger og skoleledere.

Kan resultater og tillid gå hånd i hånd?

Den offentlige sektor forsøger i øjeblikket at finde en styreform, der balancer mellem tillid til medarbejderne og resultatbaseret styring. Mellem tidligere tiders fulde tillid og de senere års fulde kontrol. Men i praksis er balancen ikke nem at finde. Fundamentalt forskellige syn på tillid kan være et af svarene på, hvorfor det er så svært.

Styring kan vokse sig til et vildnis af registreringer

Systemer for styring i den offentlige sektor har en tendens til at vokse sig mere og mere komplekse, når de først er etableret. Det fænomen ser forskere på tværs af lande og på tværs af sektorer. Law of mushrooming kalder man det, når nye regler skyder op som paddehatte og breder sig hastigt.

Styringen på hospitalerne skal gentænkes

Landets hospitaler har i årevis brugt alt for meget tid på nyttesløs dokumentation og registrering. Og mens omfanget er vokset, tyder ikke meget på, at kvaliteten er fulgt med. Nu er det tid til at gentænke styringen, og det er tiltrængt, siger KORA-forsker, der har været med til at dokumentere den løbske udvikling.

Vejen frem er dialog og klare mål

Fokuseringen på dårlige præstationer risikerer at fremme en kultur, hvor medarbejderne bliver mere optaget af at undgå at få skylden for de manglende resultater fremfor at indgå i en konstruktiv læringsproces. Det siger Vibeke Normann Andersen i denne klumme om resultatbaseret styring.

Kontakt

Gladis Johansson

Kommunikationskonsulent

2270 3358 / gljo@vive.dk

Modtag vores nyhedsbrev